maatschappijen,  vliegveld

‘Near-Miss’ op Malaga Airport

Op Malaga Airport is volgens de Spaanse autoriteiten op 17 september vorige maand bijna een ongeluk gebeurd. Het gaat om een vliegtuig van Jet2 en een Ryanair toestel dat te dicht bij elkaar gekomen zouden zijn. In totaal zou het leven van 363 mensen (passagiers + crew) in de twee vliegtuigen bij elkaar in gevaar zijn gebracht. Het enge is dat de mensen achterin waarschijnlijk van niets wisten..

Radargegevens zouden bewijzen dat de twee vliegtuigen op wel 400 voet van elkaar zouden zijn gekomen. Het ging om een situatie waarin het Ryanair toestel op het punt stond om te landen toen het vliegtuig van Jet2 nog op de landingsbaan stond om op te stijgen. Normaal gesproken mogen er geen twee vliegtuigen tegelijk op de baan zijn, dus braken de piloten van het Ryanair toestel de landing af. Saillant detail is dat het Jet2 vliegtuig toen ook al in de lucht was. Het verschil in hoogte was slechts 400 tot 500 voet (= zo’n 135 tot 170 meter), waar dat minimaal 500 voet moet zijn. Vliegtuigen mogen gewoon niet daar binnen komen.

Een woordvoerder van Ryanair wuifde de kritiek weg. Het ging om een standaard Go Around procedure (doorstart procedure). De piloot van het Ryanair vliegtuig nam de goede beslissing, en beide vliegtuigen zijn veiling geland. Momenteel loopt er een onderzoek naar het incident, uitgevoerd door de Spaanse luchtvaartautoriteiten (CIAIAC).